Predajňa potravín a psí výbeh pre MK

Ako OZ Malé Krasňany sa neustále zaujímame o rozvoj okolia s cieľom poskytnúť vyšší komfort a bezpečnosť všetkým obyvateľom sídliska.

Krátke video s predstavením projektu:



Po nešťastnom odchode predajne potravín Malina sme identifikovali potrebu naďalej zabezpečovať podobnú obslužnosť v našom okolí - malá prevádzka potravín u nás jednoducho chýba.

Preto prichádzame s návrhom osadenia malej predajne potravín na miesto, kde pôvodne stálo predajné miesto Lucron (pri múre Bystrej škôlky), a zároveň ohradiť ostatnú voľnú plochu s cieľom vytvoriť bezpečné miesto pre venčenie domácich miláčikov.

Služby, ktoré prinesieme

Predajňa

  • Predajňu potravín osadíme ako malý mobilný domček na miesto pred MK4, kde bolo pôvodné predajné miesto Lucron (pri plote Bystrej škôlky). Sortiment bude obsahovať najmä čerstvé pečivo, potraviny a domáce potreby bežnej spotreby, nápoje a iný rýchlo-obrátkový tovar.
  • V predajni bude obsluha v určitých časoch, no vďaka novým technológiám ašpirujeme k non-stop prevádzke 24/7. Prostredníctvom čipu alebo QR kódu, ktorý bude distribuovaný obyvateľom sídliska, zabezpečíme bezobzlužný prístup do prevázdky v akomkoľvek čase.
Ukážka

Psí výbeh

  • Ohradíme priestor pri prevádzke tak, aby bol ľahko prístupný, no zároveň bezpečný pre venčenie domácich miláčikov
  • Osadíme tiež drobné prekážky, lavičky a odpadkové koše
  • Starostlivosť o zeleň ostane v správe firmy, ktorá ju zabezpečuje aj doteraz.
Ukážka


Výdajné boxy a výkup plastových fliaš

  • Pri prevádzke budú osadené výdajné boxy (napr. Packeta, Alza, GLS, SPS), ktoré taktiež ponúknú vysoký komfort preberania zásielok non-stop.
  • Budeme aktívne smerovať k tomu, aby neboli boxy príliš rušivým dizajnovým prvkom (zvážime napr. osadenie zelene, či prístrešku, ktorý vizuálne zjemní vzhľad týchto boxov)
  • Zabezpečíme aj výkup zálohových fliaš, aby sme odbremenili obyvateľov od potreby prenášania plných vriec s plastovým odpadom


Ďalšie

  • Ku prevádzke bude viesť spevnený chodník, aby bola dobre prístupná aj pre kočíky.
  • Zároveň plochu upravíme tak, aby bolo jednoduché a bezpečné krátkodobo pred prevádzkou parkovať motorvé vozidlá. Veríme, že túto plochu využijú aj tí motoristi, ktorí aktuálne občas parkujú "na blikačky" pred Bystrou škôlkou.
  • V predajni radi zamestnáme obyvateľov aj na skrátený pracovný úväzok, ktorý by mohol byť vhodným kompromisom napríklad pre mamičky, či starých rodičov.

Prečo si myslíme, že to bude fungovať?

Pôvodná prevádzka Maliny sa potýkala najmä s týmito troma problémami: ohraničené otváracie hodiny, relatívne nevýhodná poloha, privysoký nájom. Každý z týchto bodov sa týmto projektom snažíme eliminovať.

Non-stop prevádzka

Samoobslužná predajňa prináša možnosť generovať príjem 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku. Veríme, že vďaka tomu si prevádzka "na seba zarobí" a bude tak môcť fungovať dlhodobo.

V zahraničí ide o zabehnutý systém, a existujú profesionálne firmy, ktoré zabezpečujú systémy kontrolovaného vstupu a bezobslužbého predaja.


Výhodná poloha

Umiestnenie predajne na miesto pri vchode do sídliska má výraznú výhodu v tom, že každý obyvateľ musí prejsť okolo, keď ide domov. Zároveň využijeme miesto, na ktorom bolo aj pôvodne umiestnené predajné miesto developera Lucron. 

Na tomto mieste sú doteraz osadené betónové platne, na ktorých pôvodná predajňa stála. Taktiež krajnica je znížená, preto si úprava okolia nevyžaduje výrazné zásahy do okolia.

Na časti pozemku, ktorý je blízko garáže Redingu, zároveň osadíme nízky plot čím vznikne bezpečne ohradené miesto na venčenie domácich miláčikov so základnou obslužnosťou ako napr. lavičky, drobné prekážky, koše na exkrementy. Toto miesto je už teraz hojne využívané na tento účel, dokonca aj počas pracovného dňa pracovníkmi z Redingu, ktorí si do práce nosia psíkov.



Ekonomicky udržateľné

Otvorenie prevádzky v non-stop režime, na hlavnom ťahu, a poskytnutí doplnkových služieb ako výdajné boxy či výkup plastov by malo mať pozitívny vplyv na príjmovú časť.

Zároveň veríme, že dokážeme vyjednať vhodné podmienky prenájmu pozemku s obyvateľmi MK2 a znížiť tým záťaž na nákladovú časť biznisu.

OZ Malé Krasňany poskytne príspevok na otvorenie prevádzky vo forme financovania pozemkových úprav, čo zníži počiatočný náklad pre otvorenie prevádzky. 

Kto to bude financovať a aké su zodpovednosti?

Takýto projekt si vyžaduje koordináciu viacerých subjektov: obyvateľov MK2 ako vlastníkov priľahlých parciel, OZ Malé Krasňany ako realizátora projektu, či mestskej časti Rača pri schvaľovacích procesoch.

Spoluvlastníci pozemkov

Od obyvateľov MK2 a MK4, ktorí sú spoluvlastníkmi dotknutých pozemkov, samozrejme nebudeme žiadať žiadnu priamu finančnú časť. Budeme však potrebovať 2/3 súhlas s prenájmom pozemku od spoluvlastníkov parciel 7017/3, 7018, 7019, 7023, udelený na domovej schôdzi. Ide o vlastníkov uvedených na LV č. 12425

Veríme, že sa nám podarí dohodnúť na symbolickej sume za prenájom, aby sme znížili ekonomické záťaženie pre podnikateľa, ktorý sa rozhodne financovať rozvoj nášho sídliska. Zároveň však platí, že žiadne priame finančné zapojenie nie je od obyvateľov vyžadované.

PS: Súbežne oslovujeme vlastníkov ostatných parciel č. 7020, 7021, 7022, 7024, ktoré sa nachádzajú na rohu pozemku pri garáži Reding.


OZ Malé Krasňany

Občianske združenie disponuje finančnými prostriedkami na to, aby dokázalo zabezpečiť:
  • pozemkové úpravy - najmä prívod inžinierskych sietí
  • výstavbu plotu na venčenie psov
  • spevnenie plôch a výstavby chodníka 
Odhadovaný finančný príspevok je do 10,000 €. Predsedníctvo OZ Malé Krasňany predbežne súhlasilo s poskytnutím tohto nenávratného príspevku.

Prevádzkar

Podnikateľ, ktorý bude mať záujem o prevádzku predajne, zabezpečí z vlastných zdrojov:
  • obstaranie a osadenie stavby (cca. 20,000 €)
  • zriadenie prevádzky (cca. 10,000 €)
  • zriadenie systému non-stop prevádzky (cca. 4,000€)
Aby sme dokázali motivovať prevádzkara k tejto investícii, ponúkneme mu výhodné pomienky nájmu - také, aké vyjedná OZ Malé Krasňany s obyvateľmi MK2 a MK4.

Ukážky preferovaného dizajnu:




Aká je postupnosť krokov?

V skratke je následnosť krokov takáto:
  1. Získanie súhlasu od obyvateľov MK2 a MK4 ako spoluvlastníkov dotknutých parciel. Súhlas musí byť 2/3 z podielových vlastníkov, schválený na najbližšej domovej schôdzi.
  2. Získanie súhlasu od vlastníkov na ostatných parcelách
  3. Získanie povolení na výstavbu
  4. Pozemkové úpravy
  5. Výstavba spevnených plôch
  6. Osadenie a zariadenie predajne
  7. Osadenie plotu okolo plochy na venčenie


V prípade otázok a nápadov nás kontaktujte

Jakub Žilinčan
predseda OZ Malé Krasňany
ozmalekrasnany@gmail.com

Komentáre

  1. Dobrý deň, dostal sa k nám Váš zámer realizovať psí výbeh za MK2. Bolo by z Vašej strany slušné toto komunikovať a aspoň sa opýtať na názor vlastníkov bytov v blízkosti zamýšľaného výbehu. Bývame v rohovom byte priamo nad plánovaným výbehom a so zámerom koncentrovať psov z okolia rovno pod naše okná v žiadnom prípade nesúhlasíme. Prosím v tomto nápade nijako nepokračujte.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, na názor sa pýtame prostredníctvom domovej schôdze a zároveň na Facebooku. Chápem však Vaše obavy, pokúsim sa body na hlasovanie na schôdzi oddeliť, nech je možné rozhodnúť o predajni a psom výbehu nezávisle. Vďaka.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Transparentný učet

2% z dane za rok 2021